An de an, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Menționăm, că Ziua Mondială a Diabetului Zaharat în acest an se va desfășura sub genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”. Evenimentul are loc la inițiativa Federației Internaționale de Diabet cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. În municipiul Chișinău acest eveniment este desfășurat sub egida Direcției sănătății a Consiliului municipal Chișinău, Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău și a Asociației Obștești Societatea Diabeticilor „Prodiab”.
La moment, în lume circa 371 mln. de oameni suferă de DZ și alte 280 mln. au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu DZ va constitui jumătate de miliard. În Republica Moldova circa 84 mii suferă de această maladie. În municipiul Chișinău sunt înregistrați 23401 cazuri printre care și copii.
Sistemul de sănătate municipal în lupta cu DZ este orientat spre o abordare-ţintă, adecvată, accentuată pe nevoile și prioritățile specifice femeilor cu diabet zaharat, cărora trebuie să li se asigure accesul la medicamente și tehnologii esențiale pentru diabet; la educația pentru auto-management și la informația necesară pentru a obține rezultate optime de tratare; la servicii de planificare a perioadelor de preconcepție pentru a reduce riscul în timpul sarcinii; la activitate fizică pentru a îmbunătăți sănătatea. Până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Femeile și fetele sunt persoanele-cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea viitoarei generații.
Astfel, în cadrul Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat se vor desfășura următoarele activități:

  1. În holurile Centrelor Consultative Diagnostice și a Centrelor Medicilor de Familie ale Instituțiilor Medico-Sanitare Publice municipale, precum și a farmaciilor, vor fi organizate puncte suplimentare de testare a glicemiei. La fel vor fi organizate puncte de testare a glicemiei în holul Primăriei și a Preturilor de sector.
  2. Prioritate pentru investigații și eliberarea glucometrelor și testelor pentru glucometre vor avea gravidele cu diabet gestațional și pacienții cu diabet zaharat primar depistați.
  3. În cadrul Asociațiilor Medicale Teritoriale vor fi organizate conferințe științifico-practice cu tematica „Ziua Mondială a Diabetului Zaharat”.
  4. În cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime” va avea loc o conferință științifico-practică, publică, cu participarea specialiștilor endocrinologi.
  5. Mass-media se invită de a participa la eveniment cu un suport informațional la tema „Ziua Mondială a Diabetului Zaharat”.

Diabetul Zaharat este o boală gravă și incurabilă, ea nu menajează nici pe adulți nici pe copii. Ziua mondială a Diabetului Zaharat reamintește oamenilor sănătoși că există întotdeauna cei din apropiere care ar putea avea nevoie de ajutor și susținere.

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52