În prezenţa a numeroşi oaspeţi, între care oficiali de la Ministerul Sănătăţii, a Direcţiei Municipale Sănătate, colegi de breaslă şi ziarişti, pe 13 ianuarie, a fost inaugurat noul Bloc Chirurgical al Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”, instituţie fondată acum circa 100 de ani. Din anul 1982 aici nu au fost efectuate reparaţii capitale, doar în ultimii doi ani, graţie unei intervenţii financiare considerabile din partea Primăriei Municipiului Chişinău, a fost posibilă o renovare capitală, dar şi dotarea corespunzătoare a celor cinci săli de operaţie, două dintre care echipate cu aparataj laporoscopic. Mai mult decît atît, graţie acestor îmbunătăţiri, instutuţia medicală Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” va putea efectua anual circa 5000 de intervenţii chirurgicale. Este o premieră pentru medicina Republicii Moldova, atît din punct de vederea al dotărilor, cît şi al eficienţii energetice, dat fiind faptul că este primul spital care a montat panouri energetice solare, proiect înalt apreciat de către Pirka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Moldova.

Aşadar, blocul chirurgical al spitalului „Sfîntul Arhanghel Mihail”, managerul căreie este Mihai Ciobanu a fost renovat în cadrul unui proiect de modernizare și dotare cu echipament şi dispozitive medicale performante, finanțat cu suportul Primăriei municipiului Chișinău, Fondul pentru Eficiență Energetică și surse proprii ale instituției medicale. Costul total al investiției este de circa 14 mil.lei, inclusiv 10 mil.lei contribuția municipalității.

Șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, a precizat că în blocul de operații nu s-au mai făcut renovări din 1982, an în care a fost dat în exploatare. ”Acest bloc este unicul din Republica Moldova, care dispune de 5 săli de operații, dotate cu cele mai performante utilaje medicale. În cadrul sălilor chirurgicale nou renovate vor putea fi operați circa 5 mii de pacienți anual”, a precizat șeful Direcției Sănătate.

Lucrările de renovare a blocului de operații au durat aproximativ  2 ani  și au inclus: lucrări de reparații a încăperilor, reabilitarea rețelelor existente de aprovizionare cu apă și canalizare, modernizarea sistemului de ventilație, dotarea sălilor de operație  cu aparataj chirurgical şi anesteziologic performant. Mai mult decît atît, avem săli de operaţie dotate cu sisiem de evacuare a gazelor medicale, deocamdată primul în Moldova. Mihai Moldovanu a recunoscut că, cităm: „da, costă, dar se merită, pentru că numic nu e mai scump decît sănătatea”.

Vasile Mologhin, medic-chirurg: «De doi ani trăim cu gîndul că vom avea un spaţiu operator ca-n Europa. Iată că s-a împlinit şi sîntem foarte bucuroşi de faptul că ni se oferă cele mai bune condiţii de activitate.”

Sergiu Revenco, conferenţiar universitar: „Încetul cu încetul, situaţia în medicină se schimbă. Se schimbă şi în domeniul chirurgie. Acuma sînt nesesare mult mai multe condiţii, cum ar fi bunăoară sistem modern de ventilare, aparataje etc.etc.”

Gheorghe Mutavci, şef secţie chirurgie aseptică: „Lucrez aici la  Spitalul Sf. Arhanghel Mihail de circa 30 de ani. Am văzut de toate. În sfîrşit, avem condiţii dintre cele mai bune. Curînd vom începe munca la capacitate maximă.”

Valentin Mustea, şef secţie chirurgie: „Avem cinci dintre cele mai performante săli de operaţie din Republica Moldova, spaţii dotate cu sisteme corespunzătoare. Apropo, fiecare sală mai este dotate şu camere de luat vederi şi cu acces la internet.”

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52