Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii.
În 2014, Uniunea internaţională pentru controlul cancerului (UICC) lansează sloganul ”Demontarea miturilor” şi recomandă focalizarea manifestărilor asupra obiectivului 5 din Declaraţia Mondială Împotriva Cancerului, ”Spulberaţi miturile dăunătoare şi ideile preconcepute despre cancer”. Creşterea nivelului de educaţie şi al gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul pot duce la schimbări pozitive la nivelul individului, comunităţii şi al politicilor, astfel încât preocuparea pentru combaterea cancerul să fie permanentă.
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.
Carta de la Paris a stabilit data de 4 februarie a fiecărui an pentru marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului. UICC este responsabil pentru coordonarea manifestărilor din această zi, fiind sprijinit de diverşi parteneri şi organizaţii, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume, potrivit OMS, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. În prezent, 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceştia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30-69 de ani). 1,5 milioane de persoane, care suferă de această boală, ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru a atinge obiectivul OMS ”25 by 25”: reducerea deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în anul 2025. Cele mai afectate sunt ţările în curs de dezvoltare. La nivel mondial, este estimată o creştere a îmbolnăvirilor ajungând la 19,3 milioane de cazuri (pe an) în 2025, comparativ cu 14,1 milioane în 2012.
Ce este cancerul și care sînt factorii de dezvoltare

Cancerul, apare ca rezultat al transformării celulelor normale în celule tumorale în timpul unui proces constituit din mai multe etape, în timpul căruia leziunea precanceroasă devine o tumoare malignă.
Aceste schimbări apar ca urmare a interacțiunii dintre factorii genetici umani și trei categorii de factori externi, printre care:
• Factorii cancerogeni fizici, cum ar fi radiațiile ultraviolete și ionizante;
• Agenți chimici cancerigeni, cum ar fi azbestul, componentele de fum de tutun, aflatoxinele (contaminanții alimentari) și arsenicul (poluant al apei potabile);
• Carcinogeni biologici, cum ar fi infecțiile, cauzate de anumite virusuri, bacterii sau paraziți.

Un alt factor fundamental în dezvoltarea cancerului este îmbătrânirea.
Cu vârsta, incidența cancerului crește dramatic, cel mai probabil din cauza acumulării de factori de risc pentru dezvoltarea anumitor forme de cancer.

Clasificarea factorilor carcinogeni aparține Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prin intermediul Agenției Internaționale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC).

La nivel global

Conform statisticii internaționale publicate în 2017, în 2015 la nivel global au decedat din cauza acestei boli 8,8 milioane de persoane.
Primele 5 tipuri de cancer cu cel mai mare indice de decesuri:
– cancer pulmonar (1,69 milioane de decese);
– cancer la ficat (788 000 de decese);
– cancer de colon și rect (774 000 de decese);
– cancer de stomac (754 000 de decese);
– cancerul de sân (571 000 de decese);

În Republica Moldova

Potrivit  datelor statistice pe parcursul anului 2016 au decedat pe motiv de tumoare 6226 pacienți, sau 175,3 decedați la100 mii populație, ce constitule 16,2 la sută din totalul de persoane decedati și structura primelor 5 tipuri de cancere care provoacă cel mai mare număr de decese sunt: cancer de colon și rect (13,8%), cancer de sân (12,9%); cancer pulmonar (10,2%), cancer piele (non-melanom) – 9,6% și cancer de prostată (4,9%), Hemopatiile maligne (7,9% din numărul total de tumori);

În structura pe vîrstă au fost înregistrați:
– 32 decedați (0,5%) , printre copii;
– 2089 decedați (33,55%), în vîrsta aptă de muncă;
– 4105 decedați (65,95%), din categoria pensionarilor;

Mortalita populației pe motiv de tumori clasificată pe teritoriile administrativ-zonale:
– 1562 decedați în municipiile țării (Chișinău și Bălți – 25%);
– 1660 decedați în raioanle din Zona „Nord” (27%);
– 1728 decedați în raioanle din Zona „Centru” (27,8%);
– 988 decedați în raioanle din Zona „Sud” (15,8%);
– 282 decedați în UTA Gagauzia (4,4%);

La 01.01.2017 în Republica Moldova au fost înregistrați 52015 pacienți, care sunt afectați de tumori maligne. Anual înregistrăm 10 mii de cazuri noi.

Aproape fiecare familie din lume este atinsă de cancer, care după cum s-a menționat este acum responsabil pentru aproape unul din șase decese la nivel global.

În mai 2017, statele membre. Rezoluția Adunării Mondiale a Sănătății WHA A70 / A / CONF / 9 „Prevenirea și controlul cancerului în contextul unei abordări integrate” stabilește o foaie de parcurs clară pentru a realiza potențialul de prevenire, diagnosticare precoce, tratament prompt și îngrijire paliativă pentru persoanele cu cancer.
De la adoptarea rezoluției, statele membre iau măsuri cu privire la recomandările sale. Guvernele adoptă strategii bazate pe dovezi privind reducerea riscurilor, cum ar fi impunerea unor impozite mai mari asupra tutunului și a alcoolului, promovarea unei diete sănătoase și a activității fizice și susținerea accesului la vaccinarea HPV. Aproximativ 30-50% din cazurile de cancer pot fi prevenite dacă aceste politici sunt puse în aplicare în mod maxim.

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52