Ziua de 24 martie, consemnată anual ca Zi Mondială de combatere a tuberculozei, semnalează faptul că tuberculoza rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică și constituie un prilej de a atrage atenţia comunității internaționale asupra problemelor complexe medicale şi sociale provocate de această boală, precum şi posibilitatea de a analiza şi comunica politica naţională de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni.

De ce 24 martie
În data de 24 martie 1882 microbiologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC. În ciuda succeselor semnificative obținute în ultimele decenii, tuberculoza rămâne un criminal infecțios de temut, răpind peste 4500 vieți pe zi, la nivel global. Iar apariția tuberculozei cu rezistență multiplă reprezintă una dintre cele mai grave amenințări la adresa securității sănătății și poate pune la îndoială progresele înregistrate în lupta împotriva tuberculozei.

La nivel global
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2017, în anul 2016 au decedat peste 1,8 milioane persoane, s-au îmbolnăvit cca 1 milion și au decedat 250 mii de copii, inclusiv cu TB asociată cu HIV.

Republica Moldova – tendinţă de stabilizare
Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/-MDR) din lume. În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice. Incidenţa globală prin tuberculoză în 2013 a constituit 109,9 la 100 000 populaţie, cu o reducere de 4,2% faţă de 2012 (114,9 la 100 000 populaţie). Prevalenţa HIV printre cazurile noi de TB rămâne constantă şi este de 5,0%. Mortalitatea prin tuberculoză în Republica Moldova a constituit 11,1 la 100 000 populaţie, ceea ce este mai puţincu 23% faţă de anul 2012. O îngrijorare deosebită prezintă numărul îmbolnăvirilor de TB-MDR, formă de tuberculoză, rezistentă la izoniazidă şi rifampicină – medicamenteantituberculoase cu cea mai înaltă eficienţă în tratamentul tuberculozei. Cazurile cu TB-MDR în Republica Moldova sunt în creştere, iar rezistenţa este din ce în ce mai extinsă – prevalenţa TB-MDR printre cazurile noi de tuberculoză înregistrate în 2012 a fost de 23,7%.

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52