Malaria prezintă una din cele trei probleme prioritare de sănătate (TB, HIV/SIDA şi Malaria), declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Peste 100 de ţări şi mai mult de 40 % din populaţia globului sunt expuşi riscului de infestare cu malarie. Suprafeţe mari din Africa şi America de Sud, Orientul Mijlociu, Subcontinentul Indian, Asia de Sud, Oceania sunt considerate zone endemice la malarie, fapt ce provoacă mari prejudicii sociale şi economice.
Originea şi răspândirea bolii
Malaria (paludismul) – este o boală cauzată de paraziţii genului Plasmodium şi transmisă de la o persoană la alta prin înţepăturile ţânţarilor din genul Anopheles. Boala poartă proporţii de epidemie în majoritatea regiunilor tropicale. O populaţie de aproximativ 3,4 miliarde de oameni, jumătate din populaţia globului, este expusă riscului de malarie. Cele mai mari şi stabile focare de malarie pe glob sunt atestate în Africa, Asia de Sud-Est şi America Latină, mai vulnerabile fiind persoanele sărace.
Din cauza malariei în lume la fiecare minut moare un copil
Cea mai gravă formă de malarie este malaria tropicală, responsabilă de 90 % de decese asociate cu boala. În anul 2013 s-au înregistrat peste 198 mln. de cazuri de îmbolnăviri, care au cauzat peste 584 mii de decese. Mai bine de 90 % de decese s-au înregistrat în Africa subsahariană, din care 85 % – la copii până la 5 ani, ce prezintă 1300 copii în fiecare zi sau un copil aproape în fiecare minut. Faptul că atât de mulți oameni decedează din cauza înţepăturilor de ţânţar este una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XXI.