Medicii chirurgi din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail” reprezintă o echipă de profesioniști cu o vastă experiență, care operează zilnic zeci de pacienți – de la defecte minore pînă la anomalii complicate. Un diagnostic sigur și o abordare chirurgicală profesionistă au fost premisele unei noi șanse la o viață sănătoasă pentru o pacientă din capitală.
Recent, chirurgii din cadrul spitalului sus-numit, s-au confruntat cu un caz excepțional: o pacientă din Chișinău, în vîrstă de 81 de ani, a fost adusă cu ambulanța la Spitalul Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail”, care acuza dureri abdominale, vomă și tranzit intestinal dereglat. În urma investigațiilor, diagnosticul stabilit de chirurgi a arătat fistulă bilio-digestivă cu stenoză duodenală și ocluzie intestinală cu litiază prin calcul biliar de o dimensiune mare.
Mai multe detalii despre această afecțiune foarte rar întîlnită ne va oferi dl Andrei Sîngereanu, medic chirurg, șeful secției Chirurgie Generală din cadrul spitalului:
”Pacienta originară din Chișinău, de o vîrtsă înaintată, a fost adusă cu ambulanța la Spitalul Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail” într-o stare gravă, iar după consultul specialiștilor a fost internată în secția de Chirurgie Generală. Pacienta acuza dureri abdominale insuportabile, tranzit intestinal dereglat și avea episoade frecvente de vomă. În urma diagnosticului și a analizelor de rigoare, echipa noastră de medici i-a depistat fistulă bilio-digestivă cu stenoză duodenală și ocluzie intestinală cu litiază prin calcul biliar mare. Este vorba de Sindromul Bouveret. Iar acesta reprezintã o complicație rarisimă a litiazei biliare. Fistulele bilio-digestive se produc între colecist și duoden sau între colecist și colon. În cazul nostru, calculul biliar voluminos s-a inclavat la nivelul duodenului, producînd o ocluzie intestinală înaltă, anume Sindromul Bouveret. În toate cazurile de fistule bilio-digestive se impune intervenția chirurgicală”.
Operația a fost efectuată prin Laparotomie Gastroenteroanostomoză, enterotomie cu litextracție. Bolnava a trecut cu brio intervenția, iar acel calcul biliar extrem de mare, care îi făcea viața un calvar, a fost extirpat cu succes. Și pentru că evoluția post-operatorie a fost una favorabilă, pacienta a fost externată din spital, starea generală susținîndu-i afirmația: „Parcă m-am născut din nou!”
”Chirurgii sînt acei oameni cu mîini de aur care ne salvează viața”, așa le spun pacienții. Oamenii înțeleg prin prisma propriilor idei meseria de chirurg și doar atunci cînd se află pe ”muchie de cuțit”.
Intervenția chirurgicală a avut loc în cadrul Secției de Chirurgie Generală, una din unitățile moderne din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail”. Aceasta a fost renovată în toamna anului 2016, iar acum oferă condiții de excelente pentru circa 45 de pacienţi. Sălile de operaţie, saloanele au fost renovate şi corespund cerinţelor europene de activitate.
”În general, avem mulți pacienți care ajung la spital cu ocluzie intestinală. Și, practic, toți dintre ei nu știu că suferă de acest sindrom, află în stadiile foarte avansate ale bolii. Și mai grav a fost în cazul pacientei respective, ținînd cont ca a fost supusă unei intervenții la o vîrstă înaintată, am fost un caz excepțional, întîlnit foarte rar în practica chirurgicală. Un chirurg trebuie să fie întotdeauna foarte bine pregatit pentru ceea ce urmează să facă, iar pașii operației trebuie să îți fie clar conturați în minte, astfel încît să fie evitate cît mai mult surprizele intraoperatorii. Fiind înarmați cu antrenamentul și abilitățile dobîndite de-a lungul anilor, împreună cu colegii chirurgi și grație conducerii spitalului, am trecut la o altă etapă de dificultate a operației. Este vorba de chirurgia laparoscopică. Orice intervenție o privim ca pe o victorie”, menționează dl Andrei Sîngereanu, medic chirurg, șeful secției Chirurgie Generală.
Managementul chirurgical eficient, realizat de către echipa de chirurgi din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail”, contribuie la nenumărate reușite medicale, care permit o recuperare postoperatorie rapidă.
Dl Valentin Mustea, șef Bloc operații în cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail” susține că echipa de medici a spitalului efectuează intervenții chirurgicale atît prin laparotomie, cît și prin laparoscopie:
”Secțiile de chirurgie și ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail” dețin două seturi de aparate laparoscopice – unul din anul 2007, firma producătoare Karl Storz, Germania, iar altul – din anul 2015 , firma Olympus, Japonia. Grație eforturilor depuse de Administrația Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail”, Instituția noastră a fost dotată cu acest aparataj de ultimă generaţie care permite efectuarea operaţiilor minim invazive.
Laparoscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă, în cadrul căreia chirurgul face doar cîteva orificii mici, de cîțiva centimetri, prin care introduce instrumente chirurgicale şi o cameră video. Cu ajutorul laparoscopiei efectuăm operaţii fără să facem incizii mari, efectuăm intervenții chirurgicale fără bistriu. În prezent, aparatele laparoscopice sînt utilizate în cadrul spitalului nostru de către echipele de chirurgi și de ginecologi. Prin intermediul acestora, eliminăm chisturile ovariene, hepatice, splenice etc.”, conchide dl Valentin Mustea.
Echipa medicală specializată în tratarea nenumăratelor afecțiuni, precum și dotarea modernă a sălilor de operații din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail”, permit efectuarea oricărui tip de intervenție chirurgicală, oferindu-le pacienților rezultate excepționale.
Notă: ne rezervăm dreptul să nu publicăm identitatea pacientului, respectînd Legea cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului nr. 263-XVI din 27.10.2005, art. 12. Asigurarea dreptului pacientului la confidenţialitatea informaţiilor ce ţin de secretul medical.