Dragi prieteni, astăzi veți face cunoștință cu una dintre Secțiile Instituției Medico-Sanitare Publice ”Sf. Arhanghel Mihail” – una deloc obișnuită, ci mai degrabă alertă, cu un ritm tipic personalului medical care muncește în regim de ”foc continuu”. Este vorba despre secția de Anesteziologie, Terapie Intensivă și Reanimare.

Secția Anesteziologie, Terapie Intensivă și Reanimare, în continuare ATIR,  este inima și sufletul spitalului. Practic, fără de secția ATIR nu e posibilă desfășurarea vreunei activități medicale de mare anvergură. Dar, în culisele ei, se află o echipă experimentată, compusă din medici, asistente medicale și personal de îngrijire. Pentru majoritatea dintre noi, ATIR este teritoriul ascuns privirilor și accesibil doar personalului medical.  ”Și Slavă Domnului”, – veți zice fiecare dintre voi, iar noi vă dorim sănătate multă și să n-ajungeți pe-aici.

Spitalul Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail” primește foarte multe scrisori de mulțumire din partea pacienților. Publicăm mai jos cîteva dintre mesajele adresate personalului medical din secția ATIR.

Din practica medicală, se observă clar faptul că secțiile ATIR din cadrul spitalelor rămîn undeva în umbră, iar toată slava și mulțumirile sînt culese de medicii chirurgi. În acest articol vom încerca să punem secția ATIR pe un piedestal de cinste și să vă oferim mai multe informații despre activitatea sîrguincioasă a personalului medical.

Dl Ghenadie Croitoru, Șef secție Anesteziologie, Terapie Intensivă și Reanimare

Dl Ghenadie Croitoru, Șef secție Anesteziologie, Terapie Intensivă și Reanimare

Secția ATIR din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail”. reprezintă o secție puternică, perfect organizată, care răspunde prompt, corect, eficient solicitărilor pacienților și este condusă de dl Ghenadie Croitoru. Echipa de Medici anesteziologi-reanimatologi denotă profesionalism, energie și dăruire de sine, fără de care munca în acest domeniu nu e posibilă.

”Secţia ATIR din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail” activează pe 15 paturi pentru staţionarul cu 305 paturi. Actualmente, activitatea în secţie este desfăşurată de o echipă medicală formată din: 12 Medici, 19 asistente medicale și 17 infirmiere.  Din numărul total de persoane angajate,  55,6% de medici posedă categoria superioară și prima categorie, 63,2% din asistentele medicale au categoria superioară şi categoria I şi II. Datorită lucrărilor de reparație capitale din anul 2014, efectuate din sursele proprii ale Instituției,  fiecare pat este dotat identic cu echipamentul pentru supravegherea şi monitorizarea pacienţilor. Pentru a salva vieți omenești, noi avem în dotare o serie de utilaje medicale, medicamente, cunoştinţele necesare și  personal medical calificat”, –  a explicat dl Ghenadie Croitoru, șeful secției ATIR.

Dna Alina Sologub, alături de colega sa - dna Ludmila Șendrea

Dna Alina Sologub, alături de colega sa – dna Ludmila Șendrea

În fruntea asistentelor medicale se află dna Ludmila Șendrea, care coordonează o muncă grea, atît fizic, cît și psihic, dar care, în opinia pacienților, este singura care poate desăvîrși un act medical complet. Pentru unii dintre noi, anesteziologul este specialistul care doar adoarme pacientul înainte de operație. Însă, nici pe departe nu e așa. Medicul anesteseziolog răspunde de pacient în perioada pre, intra și post operatorie, adică el întreprinde toate măsurile ca însăși intervenția chirurgicală să treacă bine.

Dna Ludmila Șendrea, asistent medical superior

Dna Ludmila Șendrea, asistent medical superior

Dna Alina Sologub, Medic anesteziolog-reanimatolog

Dna Alina Sologub, Medic anesteziolog-reanimatolog

Medicii Secţiei ATIR îşi perfecţionează cunoştinţele permanet la Catedra Anesteziologie și Reanimare a USMF „N. Testemiţanu”, participă la congrese și conferințe internaționale.

Secţia Anesteziologie, Terapie Intensivă și Reanimare din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail” îşi desfăşoară activitatea pe trei compartimente:

Anesteziologia – asigură condiţiile necesare pentru desfăşurarea actului chirurgical şi suportul indispensabil pacientului pentru evaluarea şi tratamentul disfuncţiilor acute care ameninţă viaţa.

Terapia Intensivă şi Reanimare – cuprinde diagnosticul, prevenirea şi tratamentul tuturor insuficienţilor acute și cronice ale funcţiilor vitale, măsurile specifice de îngrijire şi tratament în perioada postoperatorie-postanestezică.

Cabinet hemotransfuzie – asigură staţionarul cu produse sanguine de la Centrul Hemotransfuzie.

Echipa secției de Anesteziologie, Terapie Intensivă și Reanimare la cel de-al 44-lea Congres al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, desfășurat în perioada 9-13 mai la Sinaia, România

Echipa secției de Anesteziologie, Terapie Intensivă și Reanimare la cel de-al 44-lea Congres al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, desfășurat în perioada 9-13 mai la Sinaia, România

Activitatea în secţie este desfăşurată de o echipă medicală complexă formată din: medici, asistente, infirmiere pregătite şi autorizate conform reglementărilor în vigoare. Echipa despre care vorbim este formată din: Ghenadie Croitoru, șeful secției, Medicii anesteziologi-reanimatologi: Valeriu Podduchin, Cornelia Voitic, Viorel Botnari, Alina Sologub, Ruslan Mazur, Anatolie Gaideu, Vera Cotruţă, Maria Pîntea; Asistent medical superior: Ludmila Şendrea; Asistente medicale:  Galina Calmîş, Liudmila Alexeev, Rodica Sîrghii, Ira Ţăranu, Diana Manole, Eudochia Savencova, Nina Mandiş, Angela Afanasieva, Nadejda Melnic,  Olga Tertea, Ecaterina Alexei.

Alina Sologub, Medic anesteziolog-reanimatolog“Eu am crescut în ATIR. Am venit aici cu cunoștințe teoretice de la Universitate, iar pe cele practice le-am dobîndit pe parcursul  anilor. Lucrul în ATIR înseamnă  o muncă complexă, atît din punct de vedere al efectuării tehnicilor în sine, al respectării unor protocoale, cît și al atitudinii, al implicării, al luării deciziilor și al asumării responsabilităților muncii. ATIR e acel loc din spital, în care de fiecare dată întri în contact cu cazuri noi și diferite din punctul de vedere al gravității. Iar satisfacția cea mai mare este atunci cînd vezi că pacientul  care a venit fără puls și fără respirație, își revine după ce toată echipa se implică și acționează.  Munca noastră este una specială, deloc ușoară, unde răspunderea e foarte mare, aici îți sporește adrenalina în sînge. Aici uiți de problemele personale, de propria sănătate și  te implici în muncăi fără a mai ține cont de program.  Iar pentru a lucra bine, trebuie să-ți placă ceea ce faci și să reușești să faci față provocărilor. Satisfacția cea mai mare este, într-adevăr, cînd vezi că pacientul care a venit în stare gravă, pleacă pe picioare și cu cuvinte de mulțumire pentru colectivul de medici. Atunci te simți victorios pentru că toată echipa a contribuit la salvarea unei vieți omenești. 

Vreau să subliniez importanța conceptului de echipă, una excelentă, începînd de la șeful secției, asistente medicale și pînă la infirmiere”.

ATIR-ul este un fel de Serviciu de salvatori și pompieri, în care profesioniștii în halate albe sînt mereu pregătiți să intervină în situațiile excepționale, întîlnite în activitatea profesională de zi cu zi.

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52