Începând cu 30 martie curent, orele 18:00, în temeiul Ordinului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MSMPS) nr. 318 din 26 martie 2020, SCM ”Sfântul Arhanghel Mihail” este activat și destinat internării pacienților care întrunesc criteriile definiției pentru COVID-19, și anume – adulți cu forme ușoare și medii (suspecți și confirmați)persoanele care domiciliază în municipiul Chișinău.

Instituția medicală este pregătită să preia pacienții suspecți sau infectați cu noul coronavirus,  toate internările programate fiind sistate începînd cu 13 martie 2020. Actualmente, Spitalul Clinic Municipal ”Sfîntul Arhanghel Mihail” asigură acordarea asistenței medicale tuturor persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz pentru COVID-19, conform Ordinelor MSMPS. În cadrul Spitalului activează personalul medical ghidat de un medic epidemiolog și un medic infecționist.

Menționăm că începând cu orele 18:00, 30 martie curent și pînă la orele 24:00, la Spital au sosit 36 de ambulanțe, iar astăzi, 31 martie, între orele 8:00 – 15:30 – un număr de 20 de ambulanțe. Toți pacienții sunt triați în conformitate cu managementul clinic al infecției respiratorii acute suspecte cu COVID-19, elaborat de OMS. Personalul instituției este bine instruit pentru a putea diagnostica și trata pacienții cu noul tip de coronavirus, iar instituția dispune de întreg echipamentul de protecție necesar pentru personalul medical, de medicamente, materiale, bio-distructive și consumabile. 

În conformitate cu Deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova și a ordinului MSMPS, angajații antrenați în acordarea  asistenței medicale pacienților cu infecția tip COVID-19, sunt salarizați și motivați suplimentar corespunzător.  Pentru a exclude promovarea unor informații eronate, nici unul dintre lucrătorii medicali nu au depus cereri de eliberare din funcție. Dimpotrivă, aceștia iau parte activ la acordarea asistenței medicale neordinare. 

Totodată, menționăm că ambuteiajul de ambulanțe de la poarta Spitalului este creat din motivul că pacienții nu vin programați, ci spontan, aceștia întrunesc criteriile de suspecți,  triajul se efectuează după anumite criterii stabilite de trei specialiști, apoi ambulanțele se dezinfectează, iar procedura durează. 

Instituția medicală dispune și utilizează rațional numărul de paturi existente în condițiile create întru eficientizarea activității de combatere a pandemiei. 

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52