Secția Anesteziologie, Terapie Intensivă și Reanimare

 

Voitic Cornelia

Șefă șecție – medic anestezilogog-reanimatolog

Serviciul de anestezie și-a început activitatea odată cu serviciul chirurgical. Până în anii ¢80, anesteziile se efectuau cu substanțe inhalatorii. După această perioadă s-a pus în practică neuroleptanestezia – administrarea preparatelor pe cale intravenoasă. Au aparut primele aparate mecanice pentru respirație artificială de tipul Hirana, Medimorf.

În anul 1978, în baza secției Anesteziologie au fost organizate două saloane în secția Terapie intensivă și în secția Chirugie, iar în anul 1980 – două saloane în secția Pneumologie (șase paturi).

De-a lungul timpului, Secția s-a extins. În anul 1989 a fost transferată în blocul nou, pe 15 paturi, și devenise nucleul Spitalului Orășenesc nr. 2 – actualul Spital Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Aici activează 10 medici anesteziști-reanimatori, 10 asistenți medicali și 10 infermiere, gata oricând să ofere ajutor pacienților. Medicii secţiei ATIR posedă metodele clasice şi moderne de administrare a anesteziilor generale intravenoase şi inhalative, utilizează metode moderne de antibioticoterapie, administrate intravenos şi limfotrop (endolimfatic), cu administrare continuă dozată la dispozitivul dozator „Perfuzor f-Braun”, practică diverse metode de dezintoxicare: intravenos, diureză forţată, enterosorbţie, Laseroterapia, iradierea ultravioletă a sângelui.

Personalul Secției își perfecționează cunoștințele la Catedra de Anesteziologie și Reanimare a USMF „N. Testemițanu”; participă la diferite congrese naționale și internaționale. Totuși, pentru ca de multe ori „practica bate gramatica”, medicii anesteziști-reanimatori susțin că cele mai multe abilități le-au acumulat în activitatea de zi cu zi, confruntându-se cu situații complicate. Pentru medicii de la ATIR, satisfacția cea mai mare este atunci când un pacient fără puls și fără respirație este readus la viață.