Blocul de operații

Gaitur Alexandr

Şef secție – medic chirurg

Serviciul chirurgical al IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail” își începe activitatea în cadrul Spitalului Orăşenesc nr. 2, cu două secţii: chirurgie şi terapie. Secţiile de chirurgie îşi desfăşurau activitatea într-un Bloc de operaţii, compus din două săli de operaţie ce se aflau la nivelul doi. În acele vremuri, seful secţiei de Chirurgie era responsabil de serviciul chirurgical de urgenţă, de sălile de operaţie şi de serviciul anesteziologie-reanimare.

În perioada 1959-1976 serviciul chirurgical este condus de către Anatoli Procopeţ. După al Doilea Război Mondial este șeful Secţiei chirurgie nr. 2 a Spitalului sus-menționat, iar din anul 1959 –  şeful secţiei Chirurgie  a Spitalului Clinic Orășenesc nr. 2. Împreună cu profesorul Constantin Ţâbârnă scrie monografia „Colecistita cronică litiazică”.

Din anul 1976, în funcția de şef al secţiei Chirurgie este numită A.M. Aptecareva. În 1977 șef este N. P. Făgurel. Din 1978 şef al Secţiei chirurgie nr.1 (actualmente cu denumirea de Chirurgie generală)  şi responsabil de sălile de operaţie a fost Ivan Iovcev.

În anul 1989 s-au încheiat  lucrările de construcţie a unui nou Bloc chirurgical ce includea serviciul chirurgical, cu trei secţii de chirurgie, şi un Bloc de operaţii, cu cinci săli. Din același an, Blocul de operaţii devine o subdiviziune specializată a Spitalului, fiind dirijată de medicul chirurg Anatolie Lozovschi şi asistenta superioară Nina Şişcovschi.

Din 1999 și până în 2002, conducerea subdiviziunii este preluată de o nouă echipa managerială în frunte cu şeful de secţie Bloc de operaţii, medicul chirurg Gheorghe Mutavci.

Una din sălile de operație

În urma lucrărilor de reorganizare şi reconstrucţie a Blocului de operaţii, finisate în ianuarie 2017, în toate sectoarele s-au creat condiţii moderne pentru executarea intervenţiilor chirurgicale. Sălile de operaţie dispun de reţele de aprovizionare cu oxigen, gaze medicale (CO2, N2O ) şi aer comprimat. Blocul de operaţii dispune de un sistem de ventilaţie, cu respectarea principiului cascadei de presiune şi a trecerii din camerele curate, dotate cu filtre HEPA H13.                         

De asemenea, sălile din Blocul de operaţii au în dotare aparataj chirurgical şi de anestezie performant şi de înaltă calitate: turn video-laparoscopic KARL STORZ (pentru operaţii chirurgicale), turn video-laparoscopic OLYMPUS (pentru intervenții ginecologice), histeroscop Olympus, rezectoscop Olympus, maşini pentru anestezie, monitoare, utilaj pentru dezinfectare termică a instrumentarului chirurgical, aparat roentgen portativ digital, set de instrumente endoscopice, instrumentar chirurgical. Sălile de operaţie sunt dotate cu lămpi de operaţie cu iluminare LED, fixate în tavan.

Blocul de operaţii funcţionează în regim de 24/24 de ore.