Secția Chirurgie generală
Sîngereanu Andrei
Şef secție – medic chirurg
Chirurgia este medicina la rang de artă. Iar chirurgii sunt oamenii, viața de familie a cărora se conformează vieții profesionale.
Primul șef al Secției chirurgie a fost doctorul Mihail Crasilișic, inițiatorul serviciului chirurgical din oraș, dar și al chirurgiei de urgență, care prin personalitatea sa remarcabilă a contribuit la recunoașterea serviciului chirurgical în lume.
Succesorul dlui M. Crasilișic la funcția de șef al Chirurgiei este Anatoli Procopeț, doctor în medicină, chirurg polivalent.
În anul 1967, activitatea Secției chirurgie a Spitalului Clinic Orășănesc nr. 2 se desfășura pe 70 de paturi și a devenit baza clinică a Institutului de Medicină, cu Catedra de chirurgie spitalicească pentru studenți. Șef de Catedră – profesorul Pavel Bâtcă; docenți – Ana Aptecareva, Ion Melnic; asistenți – Gheorghe Mustață, Sergiu Mucuță; doctoranzi – N. Făgurel, A. Oprea, E. Cicală.
Începând cu anul 1978, Catedra de chirurgie este preluată de profesorul Eugen Maloman, unde își desfășoară activitatea docenții: A. Spânu, S. Mucuță, A. Oprea, E. Cicală și asistenții de catedră.
Din 1991, la șefia Catedrei vine profesorul Anton Spânu. Alături de S. Mucuță mai activează docenții: V. Botoșanu, I. Samburschi, S. Revencu și asistenții de catedră.
Activitatea medicală pe parcursul anilor a avut un caracter ascendent. E suficient să amintim că în acea perioadă, s-au realizat intervenții chirurgicale pentru tratarea ulcerului gastro-duodenal, a patologiei căilor biliare și a celor vasculare etc.
Basorelief inaugurat in memoriam profesorului Anton Spânu în incina SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”
Actualmente, Clinica chirurgicală este condusă de conferențiarul Sergiu Revencu.
În cadrul Clinicii de chirurgie a Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” își desfășoară activitatea Secția chirurgie generală care dispune de 45 de paturi.
Profilul secţiei rezidă în diagnosticul şi tratamentul maladiilor chirurgicale programate şi de urgenţă: Patologia proctologică, Patologia vasculară (Sindromul postrombotic, ateroscleroză obliterantă complicată), Funcţionând ca serviciu chirurgical de urgenţă cu o practică vastă, personalul medical al secţiei tratează cu succes problemele pacienților cu: apendicită acută, hernie strangulată, ulcer perforat, ulcer duodenal și gastric, ocluzie intestinală acută, e.t.c. În Secția sus-menționată, profesioniștii rezolvă problemele chirurgicale majore care apar la pacienții cu patologii severe chirurgicale, precum ocluzia intestinală de origine canceroasă şi pancreonecroza etc. Pacienții sunt examinați amplu clinic şi paraclinic, inclusiv se efectuează EUS complex, investigaţii endoscopice retrograde (CPGER), intervenții chirurgicale mini-invazive precum laparoscopia etc.