Spitalul Nr. 2. În prezent, aici sunt internați 245 pacienți cu COVID-19, dintre care  ⅔ sunt în stare gravă. Vârsta medie a celor internați e de 49 ani, iar  a celor decedați – în jur de 61. Șefa Unității de primiri urgente a Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”, Veronica Țugulschi arată la un ecran de calculator cum se schimbă plămânii unui pacient grav. 

Ultima lună, la noi vin pacienți foarte gravi, care necesită oxigen în permanență și noi ne străduim să reducem la maxim timpul de aflare în unitatea de primiri urgențe pentru ca ei să primească mai departe tratamentul de care au nevoie. Noi ne străduim cât mai rapid să facem triajul, ca ei să meargă mai apoi în secțieÎn aprilie, am avut câteva cazuri în care pacienți asimptomatici refuzau internarea, însă noi oricum îi monitorizam. În ultimul timp, am avut pacienți destul de gravi și deja nu erau sugestii precum că virusul nu ar exista – toți vor să se internezeCât despre colegi, noi încă rezistăm, ne schimbăm unii cu alții, am făcut graficul în așa fel încât să nu fie surmenaj pentru lucrătorii medicali. Altfel, nu avem încotro. Pacienți vin foarte gravi și problemele noastre decad în fața lor. Atunci când vedem că ei respiră greu, uităm de oboseală, uităm de greutăți, uităm de sete. Pentru că asta e strașnic. Pentru noi cel mai important e să-i putem salva. Acum, paturile sunt ocupate 100%. Nu avem niciun loc liber, inclusiv în Terapie Intensivă. Totu-i plin. Dar, ne străduim să ne descurcăm. Pentru că asta este menirea noastră – să rezistăm”, completează Țugulschi. 

De cealaltă parte, șefa Secției Anesteziologie, Terapie Intensivă și Reanimare, Cornelia Voitic nu și-a mai văzut familia de luni bune, decât pe internet și afirmă că atât ea, cât și o bună parte din colegi devin tot mai pesimiști, urmărind evoluția lucrurilor în R. Moldova. 

 „În această secție se internează pacienții cei mai gravi. Pentru noi, cea mai mare victorie este pacientul care se externează cu bine. Din păcate însă, sunt și cazuri de deces. Am avut aici un pacient care a stat o lună. Boala asta e așa de imprevizibilă, că nu întotdeauna avem rezultatele pe care ni le dorim. S-au infectat și unii colegi. Dar altfel, noi, medicii acum suntem practic izolați de societate. Cel mai mult ne-am dori să se respecte regulile și restricțiile. Când ieșim de aici, din secție, care aleargă repede la apă, care la baie, care la duș. Noi suntem izolați de familie practic de trei luni. Și dacă o ținem în ritmul acesta, nu știu când le vom mai revedea. Rugăm, de sărbătoarea Lucrătorului Medical, fiți respectuoși, vigilenți și aveți grijă de voi. Sistemul medical îl fac oamenii și dacă ei o să cedeze, aparatele nu o să funcționeze desinestătător. Dacă noi o să începem a ceda, fizic și moral, pentru că deja suntem epuizați – cu tot acest echipament, aparatele nu vor face față. Sistemul e bazat pe oameni. Nu pot face prognoze, dar văzând comportamentul societății, am intrat în pesimism și nu vedem sfârșitul. Îmi doresc tare să-i revăd pe cei dragi față în față. Când se va sfârși pandemia, o să-mi cuprind familia și vom sta așa o lună de zile”, spune Voitic. 

Loreta Eșanu este șefa Secței Gastroenterologie, actualmente reprofilată în Secție de COVID-19. Povestește că împreună colegii, de când tratează pacienții confirmați pozitiv, au învățat să se echipeze în mod mecanic, acesta fiind doar unul din nenumăratele lucruri care s-au schimbat radical în spital, odată cu pandemia. 

Acum, majoritatea secțiilor s-au reprofilat. Noi activăm cu pacienții COVID-19 de la finalul lunii martie. Ne-a fost dificil de la început, dar ne-am mai obișnuit cu munca, facem echiparea în mod mecanic. Avem 38 de pacienți în Secție și pot să vă spun că nu mai sunt locuri libere. Dar colectăm teste în fiecare zi și atunci când pacienții primesc negativ, avem o mare bucurie. Noi îi externăm, dar cu părere de rău, în locul lor vin tot mai mulți. Iar evoluția pacienților e imprevizibilă. Eu încă sper să scadă procentul de infectare, cu timpul. Eu încă sper ca oamenii să înțeleagă că acest COVID-19 este o realitate”, enumeră Loreta Eșanu. 

Într-una din încăperile Secției se află internată Adelina Soltan (62 de ani). Spune că primele simptome erau temperatura și slăbiciunile. „Primele zile de la internare nu am avut vreun disconfort, apoi a început temperatura. Iată așa de imprevizibil este acest virus. Păziți-vă! Cu cât mai mare va fi neglijența noastră, cu atât mai mulți vom fi aici. Asta nu-i e glumă, e pandemie”, atenționează pacienta. 

Potrivit bilanțulului de sâmbătă, 20 iunie, numărul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 13 953  cazuri, iar numărul deceselor a ajuns la 464. În total, 7745 persoane au fost tratate și externate.

Vezi articolul integral: https://www.zdg.md/stiri/stiri-sociale/noi-nu-mai-vedem-sfarsitul-marturii-din-spitale-de-ziua-lucratorului-medical/

Sursa: www.zdg.md

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52