În perioada 3 – 9 septembrie 2018, în Republica Moldova se desfășoară campania de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii. Astfel, în această perioadă, la nivel național sînt desfășurate mai multe activități care au drept scop de a comunica, a informa, a sensibiliza şi a spori gradul de conştientizare a femeilor de vîrstă reproductivă, a gravidelor şi a familiilor, privind riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii și alăptării.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Republica Moldova este una dintre ţările cu cel mai înalt grad de consum de alcool la nivel internaţional. La nivel global, consumul de alcool reprezintă al treilea factor de risc major pentru sănătate, existînd şi o variată gamă de probleme care pot avea un impact devastator asupra indivizilor şi familiile acestora.
În Republica Moldova, aproximativ 40 la sută dintre femeile însărcinate își permit să bea alcool, uitînd de faptul că orice pahar poate să-l nenorocească pe viitorul copil. Este o constatare a medicilor obstetricieni, potrivit cărora, aceste femei provin din familii cu venituri mici, iar doctorii le văd în față doar cînd vin să nască.
Specialiștii susțin că alcoolul consumat în timpul sarcinii trece cu ușurință bariera placentară și ajunge la copil prin vasele din cordonul ombilical. Deși ficatul unui adult este capabil să metabolizeze alcoolul din sînge, ficatul bebelușului se va dezvolta complet doar spre mijlocul sarcinii, astfel încît acesta va procesa cu greutate cantitatea de alcool prezentă în sîngele lui.
Mama care consumă alcool în timpul sarcinii poate să piardă sarcina sau copilul poate să se nască prematur. Prea mult alcool poate schimba felul în care fața, creierul, inima, rinichii și alte organe ale copilului se vor dezvolta. Acești copii vor avea dificultăți de învățare și tulburări de coordonare a mișcărilor, vor dezvolta probleme de sănătate mintală, vor avea probleme cu legea.
Oamenii de ştiinţă precizează că nu există un nivel minim de alcool al cărui consum să nu mărească aceşti factori de risc, aşa că ideal pentru sănătatea viitorului bebeluş este ca mamele să nu bea alcool deloc.
Serviciul relații publice al SCM ”Sf. Arhanghel Mihail”