În perioada 3 – 9 septembrie 2018, în Republica Moldova se desfășoară campania de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii. Acum și-n orice etapă a vieții, orice femeie trebuie să conștientizeze că alcoolul nu este aliatul lor. Cu regret, de multe ori, femeile însărcinate trec cu vederea pericolele consumului de alcool pentru făt. Însă, consumul de alcool în timpul sarcinii poate avea consecințe extrem de grave și asupra dezvoltării ulterioare a copilului.
Alcoolul consumat în perioada preconcepției sau în timpul sarcinii poate afecta în diferite și multiple aspecte atît funcția reproductivă a femeii, cît și evoluția pre și postnatală a copilului. Numărul femeilor care consumă alcool în timpul sarcinii a crescut semnificativ în ultimii ani. Potrivit medicilor obstetricieni, în Republica Moldova aproximativ 40 la sută dintre femeile însărcinate își permit să bea alcool, uitînd de faptul că orice pahar consumat poate să-i spulbere visul femeii de a deveni mamă.
Severitatea afecțiunilor cauzate de consumul de alcool variază de la sindromul de alcoolism al fătului, care se întîlnește în aproximativ 4-6% la sugarii mamelor ce au consumat alcool, pîna la efecte minore cum ar fi: greutate mică la naștere, retard în dezvoltarea intrauterină. Alcoolul este capabil să afecteze embrionul și fătul la toate etapele de dezvoltare intrauterină. Alcoolul consumat de viitoarea mamă traversează placenta și ajunge la fătul care se află în plină dezvoltare fizică și neurologică. Consumul acestuia pune în pericol sănătatea și viața bebelușului. Viitoarea mamă care consumă alcool în timpul sarcinii poate suferi un avort spontan, o naștere prematură, moarte antenatală a fătului. Consecințele consumului de alcool pot apărea și mult mai tîrziu – după naștere și se manifestă prin comportament agresiv al copilului, retard mental, atenție scăzută, scăderea capacității de memorare și învățare.
Alcoolul este o substanță toxică pentru toate celulele, trece rapid în circulația sangvină fetală și influențează dramatic dezvoltarea copilului, mai ales a creierului acestuia. Complicațiile consumului de alcool se manifestă printr-o gamă largă de tulburări cu influență toxică directă asupra structurilor tisulare, mai ales la nivel hepatic și cerebral. Cea mai gravă formă de manifestare a complicațiilor este sindromul alcoolic fetal (SAF). Apare, de obicei, la nou-născuții de la mamele care au consumat constant alcool în perioada sarcinii. Placenta care joacă rol de filtru, în cazul consumului de alcool, nu face față. Moleculele de alcool trec foarte ușor bariera placentară. Sindromul alcoolic fetal se manifestă prin modificări morfologice, psihomotorii și mentale. SAF este asociat cu malformații cranio-faciale (ochi mici, buză superioară subțire și aplatisată, frunte îngustă și bombată, nas scurt, buze de iepure, dinți mici cu defecte de smalț), diferite anomalii ale pavilionului urechii – pavilionul slab dezvoltat; întîrzierea creșterii – copilul este de o statură mult mai joasă decît semenii săi, manifestă anomalii ale sistemului nervos. În procesul de examinare a fundului de ochi, se poate depista hipoplazia nervului optic, funcțional se poate manifesta prin tulburări de vedere – scăderea acuității vizuale, miopie. Se pot prezenta anomalii de dezvoltare ale trunchiului și extremităților, articulațiilor, anomalii cardiovasculare, urogenitale, tulburări imunologice și hematologice. Deseori se semnalizează bronșite cronice, pneumonii, tuberculoză, infecții ale căilor urinare, meningite, infecții virale.
Ce cantitate consumată de alcool este inofensivă în perioada sarcinii? – Nu există o cantitate sigură de alcool care, fiind consumată în timpul sarcinii, să nu aibă influență nefastă asupra dezvoltării fătului. Toate tipurile de alcool sînt la fel de dăunătoare. Femeile nu ar trebui să consume alcool dacă sînt active sexual și nu utilizează metode contraceptive sigure. Acest lucru semnifică faptul că femeia ar putea rămîne însărcinată și aceasta își expune automat copilul la consumul de alcool, înainte ca ea să știe că este gravidă. Deoarece majoritatea femeilor nu știu că sînt însărcinate pînă la patru – șase săptămîni. Iar dacă, din nefericire, o femeie consumă alcool în timpul sarcinii, nu este niciodată prea tîrziu să renunțe. Cu cît mai rapid viitoarea mamă exclude consumul de alcool, cu atît se diminuează riscurile pentru bebelușul ei și pentru ea însăși.
Livia PAVELESCU,
medic obstetrician-ginecolog din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail”
(Articol publicat în revista ”Săptămîna” la data de 7 septembrie 2018)