Cornel Nogai, medic neurolog, șeful secției Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sfântul Arhanghel Mihail”:

În fiecare an,  în întreaga lume apar câte 17.000.000 de accidente vasculare cerebrale, iar 6.000.000 de oameni mor și 5.000.000 de persoane au dizabilități permanente severe. Această statistică sumbră a constituit drept premisă pentru a stabili Ziua Mondială a Accidentului Vascular Celebral (în continuare, AVC) în anul 2006 de către Organizația Mondială a AVC-ului (WSO). În anul 2010, WSO a declarat un accident vascular cerebral drept o urgență de sănătate publică.

În acest context, medicii avertizează: “Din ce în ce mai mulți tineri fac AVC!” Studiile efectuate la nivel european de SAFE (Stroke Alliance for Europe) arată că, până în anul 2035, numărul europenilor afectați de AVC va creste cu 34%, numărul celor care vor muri din cauza bolii va crește cu 45%, iar al celor care vor trăi cu AVC ca boală cronică va crește cu 25 %, se arată în comunicatele transmise de Societăţile Naționale de Neurologie.

CE ESTE ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL?

Un accident vascular cerebral apare atunci când țesutul cerebral este privat de oxigen și nutrient din cauza întreruperii circulației sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenușie moare după câteva minute și nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părțile corpului care sunt controlate de părțile creierului afectate de accidental vascular cerebral.

Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum 6 ore la dispozitie (preferabil 4.5 ore ) să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viaţa și să rămână cu cât mai puține sechele.

Metoda FAST poate salva vieți.

Timpul este creier! Asta obișnuim noi, medicii, să spunem în cazul acestei boli dramatice. Fiecare secundă este vitală pentru creierul afectat de un stroke (n.r – accident vascular). Atragem atenția asupra semnelor care anunță apariția unui AVC pe care fiecare om ar trebui să le recunoască, ca să poată reacționa așa cum trebuie într-o astfel de situație și să sune la Salvare imediat.

FAST – acestea sunt literele pe care trebuie să le rețină toată lumea. Fiecare literă din acest acronim reprezintă un simptom care semnalează AVC-ul:

F – este de la Față căzută și asimetrică;

A – de la Amorțirea brațelor și picioarelor;

S – de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii;

T – vine de la Timp, pentru că atunci când un aparținător sesizează simptomele, este timpul să sune la 112 imediat.

 

CUM SE MANIFESTĂ PACIENTUL CU AVC?

Pacientul afectat de AVC devine confuz, are probleme de vorbire și vedere, poate să respire mai greu, să aibă tulburări de mers, echilibru și coordonare sau chiar căderi inexplicabile însoțite de pierderea cunoștinței. De cele mai multe ori, accidentul vascular cerebral este însoțit de cefalee bruscă și severă și de paralizia feței, brațelor și picioarelor pe o parte a corpului. În cele mai multe cazuri, din cauza lipsei de reacție în timp util, pacienții care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenți de o altă persoană. Există și cazuri fericite în care pacienții ajung la spital în intervalul de timp recomandat de 4.5 ore, iar datorită intervenției neurologice viața lor revine la normal.

În ultimii ani, Republica Moldova a făcut progrese în ceea ce privește intervenția în caz de AVC, se efectuează tromboliză în unităţi specializate STROKE – unit și se practică procedurile de trombectomie mecanică.

Statisticile din Republica Moldova arată că, dacă în anul 1995 la evidență se aflau 21 mii de persoane care suferiseră un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane. AVC este cauza principală de handicap la populația adultă din Republica Moldova, 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime din victimele AVC-ului sunt persoane social active. Tot AVC-ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici.

Accidentul vascular cerebral este generat de mai mulţi factori de risc etiologici: hipertensiunea arterială sau alte maladii cardiovasculare, precum boala ischemică, infarctul miocardic; patologia reumatologică, arterioscleroza, precum şi de alte cauze, cum ar fi stilul de viață nesănătos și faptul că oamenii sunt prea puțin informați.

Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral,  recomandăm  populaţiei:
• Verificați regulat tensiunea arterială.
• Reduceți nivelul de colesterol.
• Fiți activ fizic.
• Adoptați o alimentație bogată în fructe și legume; acizi graşi nesaturaţi.
• Renunțați la fumat.
• Controlați greutatea corporală.
• Reduceți consumul de alcool.
• Gestionați stresul.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4-5 ore și jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.

Astfel, aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră!

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52