Parlamentul Republicii Moldova a declarat ziua de 26 iunie drept „Ziua împotriva abuzului de droguri”. Astfel, în fiecare an, în această zi, este marcată Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri. Decizia a fost luată de Organizația Mondială a Sănătății, în anul 1987, cu scopul de a crește gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, cel mai des devin dependenți de droguri persoanele cu vîrsta între 18-30 de ani. Potrivit statisticilor, în lume, aproximativ 200 de milioane de oameni consumă droguri cel puţin o dată pe an. Dintre acestea, 25 de milioane sînt considerate dependente de droguri. În fiecare an, 200 000 de persoane mor din cauza bolilor legate de droguri.

Drogurile nu afectează doar consumatorii, acestea provoacă familiilor şi celor dragi dificultăţi economico-sociale şi suferinţă. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor şi tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate. Consumatorii de droguri riscă să se îmbolnăvească de HIV/SIDA, de hepatitele virale B şi C, dar şi de boli sexual transmisibile.

Potrivit datelor Centrului Internațional Antidrog Moldova, în țara noastră în ultimii trei ani, consumul de droguri a crescut în rîndul adolescenților de 2,5 ori și a ajuns de la 8 la sută la 19 la sută. Cele mai multe persoane care suferă de narcomanie sînt în Chișinău – 7738, apoi Bălți – 1236, iar pe locul trei se află Anenii Noi – 292.

 

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52