Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este marcată anual la 28 iulie, ca urmare a unei iniţiative din 2008 a Alianţei Mondiale pentru Hepatită. Data de 28 iulie a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

În acest sens, la 28 iulie 2018, cu sloganul „Testează, Tratează Hepatita”, la nivel internațional este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, prin o serie de acţiuni, scopul cărora este de a spori gradul de conștientizare a populației privind pericolul generat de hepatite și riscul de infectare, creșterea ratei de depistare a infecțiilor virale hepatice, inclusiv prin îndemnarea populației de a se informa despre hepatitele virale, de a se testa pentru a cunoaște statutul și a se adresa pentru tratament. În această perioadă, în toată țara sînt organizate activități de informare, educare și comunicare, în domeniul prevenirii hepatitelor virale, prin: discuții publice, seminare, ședințe informative, mese rotunde, activități de informare și educare în taberele de odihnă, etc., informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova.

Hepatita este o boală ”silenţioasă”, care poate duce în timp la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic. Eradicarea hepatitei virale este posibilă dacă se pune un accent mai mare pe prevenire, diagnosticare şi tratament.

Există cinci tipuri de hepatită – A, B, C, D sau E (viruşii HVA, HVB, HVC etc.).

  • Hepatita A, spre exemplu, poate fi contactată prin alimente sau apă contaminate, în acest caz igiena jucînd un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire.
  • Hepatita B se transmite în urma contactului cu sînge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum şi de la mamă la copil în momentul naşterii.
  • Hepatita C se transmite în principal prin contactul cu sînge infestat şi, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naştere.
  • În cazul HVC, organismul nu este capabil să lupte singur împotriva infecţiei, aceasta devenind cronică, iar bolnavii pot ajunge adesea la ciroză şi cancer hepatic, forma de cancer care produce cel mai mare număr de decese cu excepţia celui pulmonar.
  • Virusul hepatitei E se transmite de regulă prin consumul de apă sau alimente contaminate.

Potrivit Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, circa 11197 persoane au fost tratate de hepatita B, C și D, în perioada noiembrie 2016 – mai 2018, iar alți 2153 de pacienți continuă tratamentul antiviral. Totodată, alte peste 2000 de persoane urmează să inițieze tratamentul. Aceste rezultate pozitive se datorează schemei noi de tratament al bolnavilor de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C și D, lansată în anul 2016. În Republica Moldova indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,55 la 100 mii populaţie în anul 1997 pînă la 0,57 în anul 2017, respectiv, prin HVC acută de la 6,14 pînă la 1,32, prin hepatita virală D– de la 1,89 pînă la 0,07. Totuși, aceștia depăşesc indicii ţărilor europene, iar riscul de infectare pe parcursul vieţii unei persoane este de 20- 60%.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă toți pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de așteptare pentru a primi tratament împotriva hepatitei vitale, să se adreseze ACTIV la medicul infecționist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate. O comisia specializată a Ministerului va comunica pacientului decizia privind data inițierii tratamentului antiviral oferit gratuit de către stat și schema de tratament indicată. Totodată, pentru prevenirea Hepatitei virale B, populația este asigurată cu vaccinuri gratuite, conform Programului național de imunizări 2016-2021.

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52