Nu și-a văzut familia de aproape trei luni, în schimb a salvat și a vindecat zeci de pacienți infectați cu COVID-19. Este vorba despre Veronica Țugulschi, medic internist, șefa Unității de primiri Urgențe din cadrul Spitalului municipal Sfântul Arhanghel Mihail, din Capitală.
Într-un interviu realizat de Aliona Savca, pentru Radio Chișinău, ea a povestit despre cum e să lupți în prima linie cu virusul și cât de gravă este nerespectarea de către cetățeni a măsurilor de prevenire a infecției.
– Lucrăm cu pandemia din 30 martie. În prezent avem în spital 225 de pacienți cu COVID-19 confirmat. În mediu, internăm pe zi 20-25 de pacienți. Este foarte greu de activat deoarece trebuie să fim permanent echipați pentru a ne proteja și tot echipamentul, costumele, masca, ochelarii, ecranele de protecție ne creează un disconfort destul de mare. De când s-au început temperaturile mai ridicate ne este foarte greu să rezistăm în costumele acestea, spune Veronica Țugulschi.
– Care este starea pacienților?
– În spital pacienți cu gravitate ușoară nu sunt. Majoritatea sunt pacienți de gravitate medie, gravi și extrem de gravi, care sunt internați în terapie intensivă. Undeva 15-20% din ei sunt destul de gravi. Majoritatea pacienților sunt cu pneumonie bilaterală, cu febră mare, cu insuficiență respiratorie acută care necesită oxigen.
– În ultimele zile a crescut numărul cazurilor noi de infecție cu COVID-19, în special, în municipiul Chișinău. În Spitalul „Arhanghelul Mihail” mai sunt locuri libere?
– Astăzi dimineață erau vreo două locuri libere, dar așteptăm. Am dat vreo 20 de probe la ANSP și așteptăm rezultatele să ne confirme externarea pacienților. În zi 15-20 de locuri ne străduim să dăm la Centrul COVID ca să putem lua alți pacienți pentru ai interna în spital. Într-adevăr, în ultimele zile s-a mărit numărul de pacienți. Din păcate, starea pacienților nu este atât de ușoară cum era inițial. S-a mărit gravitatea pacienților. Noi rugăm foarte mult, dacă este posibil, să respecte regimul sanitar-epidemiologic și insistăm ca cetățenii să se protejeze, să poarte măști și mănuși pentru că este vital, atât pentru oameni, cât și pentru lucrătorii medicali care ar vrea să aibă cât mai puțini pacienți cu COVID-19 și cât mai puțin pacienți în stare gravă.
– Cum se explică faptul că sunt mulți pacienți în stare gravă? Oamenii nu se adresează la timp la medic?
– Sunt mulți pacienți care refuză să se interneze. Pacienții în stare ușoară refuză spitalizarea. Multă lume nu realizează ce este COVID-19. Abia la a treia sau a patra zi când se agravează situația, când apare febra, abia atunci solicită asistența medicală de urgență. Asta este greșeala. 80 la sută din pacienții care vin au, deja, cu pneumonii bilaterale.
– A trecut mai mult de trei luni de la primul caz de infecție cu COVID-19 înregistrat în Republica Moldova. Cum se descurcă medicii, rezistă? Au putere să lupte în continuare pentru salvarea vieților oamenilor?
– Sigur că da. Acesta este scopul nostru. Noi ne străduim să facem față. Avem putere. Să sperăm că se va termina pandemia și vom reveni la viața noastră de zi cu zi. Dar la moment situația este destul de gravă. S-a relaxat totuși populația. Mă uit pe stradă și sunt oameni care merg fără măști, fără mănuși și sunt mame cu copii care nu se protejează în niciun fel și mi se pare că nu este corect acest lucru. Eu sunt pentru aceea ca să avem răbdare încă vreo lună, două și să respectăm regimul sanitar-epidemiologic pentru a diminua îmbolnăvirile. Cel mai grav este că se infectează persoanele în vârstă care au comorbidități și ei sunt în grupul de risc. Și acești pacienți primii cedează și credeți-ne că este destul dureros pentru noi, pentru lucrătorii medicali, când îi vedem în așa stare gravă.
– Cum se simt medicii când văd că oamenii nu respectă acele recomandări ale specialiștilor, epidemiologilor?
– Să știți că doare acest lucru deoarece noi nu am fost acasă, deja, de trei luni de zile. Suntem cazați pe teritoriul spitalului și nu ne-am văzut familia și copii de trei luni de zile. Așa cum primesc colete printre poartă pacienții care sunt internați în spital, așa primim și noi colete de la rudele noastre. Pe noi ne doare deoarece respectăm regimul, că noi suntem nevoiți să purtăm acest echipament destul de greu. Pe noi ne doare când vedem că pe lângă poartă trec mame cu copii fără niciun echipament de protecție. Și ne doare nu din motivul că suntem echipați și lucrăm, acesta este lucrul nostru, dar ne doare din motivul că noi știm că degrabă o să ajungă și ei pe mâna noastră. Aceasta este durerea noastră cea mai mare. Noi am vrea ca cetățenii măcar o lună, două să nu meargă în centrele comerciale, în piețe, să evite orele de vârf în transportul public și, mai ales pacienții în vârstă, să se protejeze și să poarte măști. Este cel mai simplu lucru.
sursa: www.radiochisinau.md