Echipa pe medici pneumologi

• Echipa de medici pneumologi

.

”Cum să-ți explic ce este muzica, dacă nu-ți este de-ajuns că o auzi, dacă nu ești pregătit să te lași copleșit de ea?” (Antoine de Saint Exupery)

Medicina este tărîmul unde știința și arta își dau mîna. Iar unele științe medicale au multe asemănări cu muzica, bunăoară pneumologia. În compoziția aparatului respirator se oglindesc o serie de instrumente muzicale. Cutia toracică vibrează la trecerea fluxului de aer ca o vioară peste al cărei corzi trece un arcuș.  Iar cheile sînt diferite, asemeni paciențiilor. Și, la fel ca într-o orchestră, toate instrumentele sînt necesare pentru a crea un tot armonios, deoarece orice nepotrivire produce modificări de sunete care izbesc auzul, care, în muzică exprimă dezacorduri, iar în pneumologie se traduc în boli. Și pentru că e o părere subiectivă, vă întreb și pe voi, v-ați pus vreodată întrebarea: ”Ce aude un medic atunci cînd ascultă cu stetoscopul un pacient?”

În continuare va fi vorba despre secția de Pneumologie din cardul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail”, acolo unde medicii pneumologi aud cele mai sensibile și înalte tonalități ale sunetelor în patologia respiratorie.

Pneumologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor plămînilor și ale tractului respirator. Iar în Spitalul Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail”, secția de Pneumologie ocupă în loc de frunte, fiind cea mai aglomerată secție din spital. Activitatea medicilor din cadrul secției de Pneumologie constă în tratamentul afecțiunilor pleuro-pulmonare acute și cronice, în diferitele lor forme clinice. Aici sînt internați pacienți cu boli pulmonare pentru efectuarea tratamentelor și a investigațiilor clinico-instrumentale necesare în scopul diagnosticării și tratamentului medical. Mai exact, în secția de Pneumologie se tratează bolnavii de pneumonii, de astm bronșic, de pleurezii, de bronșite acute și cronice, abcese pulmonare, bronhopneumopatii obstructive cronice, embolism pulmonar etc. Cine s-ar fi gîndit că plămînii, acele două organe fără mușchi, care la naștere nu conțin aer, apoi responsabi o viață întreagă de transportul oxigenului în organism, pot ascunde atîtea boli?  Însă, indiferent de diagnosticul stabilit pacientului, personalul medical calificat al secției de Pneumologie depune întregul efort pentru tratamentul pacienților, de foarte multe ori, întru salvarea vieții omenești.

Putem afirma că secția de Pneumologie este cea mai ”bogată” în pacienți, care își desfășoară activitatea pe 45 de paturi, și cea mai ”aglomerată” din SCM ”Sf. Arhanghel Mihail”. Această secție dispune de condiții hoteliere bune, este dotată cu întregul arsenal de utilaj medical și acordă pacienților ajutor medical atît în mod de urgență, cît și planificat. La straja pacienților din secția de Pneumologie veghează cinci medici: dna Ludmila Panfil, medic pneumolog-șef secție, doamnele medici pneumologi Liuba Pisov, Ludmila Margine, Elizaveta Gorobeț și medicul internist – Rada Neamțu.

Dna Ludmila Panfil este medicul profesionist și șeful iscusit care conduce actualmente o echipă formată din 5 medici, 8 asistente medicale și 12 infirmiere. Munca în echipă a secției de Pneumologie și rezultatele reușite de tratament reprezintă oglinda capacității manageriale a dnei Ludmila Panfil.

Dna Ludmila Panfil, medic pneumolog-șef secție Pneumologie

• Dna Ludmila Panfil, medic pneumolog-șef secție Pneumologie

Toate organele corpului nostru sînt importante. Însă respirația este care cu care începe și se sfîrșeste viața. De aceea, aparatul respirator sănătos este foarte important, plămînii fiind considerați dirijorii întregului corp. Ei sînt cei care dau ritmul și tot restul organelor le urmează. Există mai multe cauze ale îmbolnăvirii căilor respiratorii. Și dacă virozele, poluarea sînt niște  factor de mediu, atunci fumatul poate fi abandonat din propria voință a fumătorilor. Din numărul total al bolnavilor internați în secția de Pneumologie din cadrul SCM ”Sf. Arhanghel Mihail”, pe primul loc se află cei diagnosticați și tratați de pneumonii; pe locul doi – cei cu bronșite cronice, urmați de pacienții cu astm bronșic și cardiopatii pulmonare.

Cel mai bun sfat pe care le oferim pacienților este renunțarea la fumat, pentru binele lor, pentru a-și prelungi viața. Alimentația sănătoasă și mișcarea în aer liber sînt de mare ajutor în menținerea unei stări bune de sănătate”, susține dna Ludmila Panfil, medic pneumolog-șef secție.

Echipa de asistenți medicali

• Echipa de asistenți medicali

Asistenții medicali formează o echipă multidisciplinară și fidelă muncii depuse, dirijată de dna Maria Goțuleac –  asistent medical șef: Maria Golban, Zinaida Vieri, Tatiana Ciumac, Elena Volovicenco, Ecaterina Rotari, Olesea Ceban, Eugenia Litvinenco.

Dna Maria Goțuleac, asistent medical șef

• Dna Maria Goțuleac – asistent medical superior

Dna Maria Goțuleac – asistent medical superior: ”Îmi exprim recunoștința și respectul față de colectivul secției de Pneumologie pentru efortul depus întru asigurarea asistenței medicale de calitate și întru desfășurarea procesului de îngrijire al pacienților. Aici ne petrecem o parte esențială din viață, sîntem ca într-o familie  – uniți, toleranți, flexibili, energici, cu reacții exprompte. Într-un final, contează satisfacția citită în ochii pacienţilor vindecaţi”.

Secția de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail” este locul  unde prin muncă, profesionalism și devotament se crează cu pasiune o operă – cea de a aduce bucurie plămînilor să respire sănătos. Iar scopul personalului medical din secția de Pneumologie este să găsească gama potrivită fiecărui pacient și să compună împreună cea mai mare simfonie –  a vieții.

Secția Pneumologie

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52