Astăzi, 12 octombrie curent, o delegaţie a școlii americane de nursing și experți în medicină de la Universitatea din Carolina de Nord, Greensboro, s-au întrunit în cadrul unei mese rotunde în incinta Spitalului Clinic Municipal ”Sfîntul Arhanghel Mihail”.

Evenimentul a avut loc grație inițiativei dlui Iurie Crasiuc, consilierul primarului general al capitalei pe probleme sociale și de medicină, cu suportul Primăriei mun. Chișinău și a întrunit următorii reprezentanți: dna Diana Gurițenco, șef al Direcției relații externe, cooperare regională și integrare europeană din cadrul Primariei mun. Chișinău, dl Alexandru Holostenco, directorul Spitalului Clinic Municipal de copii ”V. Ignatenco”,  dna Alina Comerzan, Președinta Asociației Lucrătorilor Medicali cu Studii Medii de Specialitate din mun. Chișinău, asistent medical șef din cadrul instituției gazdă, asistenți medicali șefi ai Instituțiilor Medico-Sanitare Publice, ai Asociațiilor Medicale Teritoriale din mun. Chișinău și asistenți medicali superiori din cadrul SCM ”Sf. Arhanghel Mihail”.

Dna Alina Comerzan a discutat cu experții americani și cu asistenții medicali  despre rolul asistentului medical în arta îngrijirii pacientului, despre practicile medicale de succes a asistenților medicali din municipiul Chișinău, despre managementul serviciilor de îngrijiri, problemele existente, despre migrația personalului medical, – unul dintre obiectivele experților americani fiind acela de a afla  mai multe detalii despre arta îngrijirii pacienților din municipiul Chișinău, pentru ca ulterior să poată fi stabilit întreg suportul necesar.

Dl Alexandru Holostenco a menționat rolul serviciilor de îngrijiri paliative în contextul sistemului actual de sănătate și necesitatea extinderii unei colaborări bilaterale la nivel de instituții medicale și Primării.

În cadrul evenimentului, invitații au subliniat importanța profesiei și activătății de asistent medical, pe cît de necesară, dar nu atît de prestigioasă din cauza mai multor factori și au analizat modelele americane de motivare a cadrelor medicale.

Prin urmare, participanții şi-au manifestat interesul de a prelua experienţa americană în domeniul fortificării asistenţei medicale acordate pacienților. Pentru că, un factor substanțial care contribuie la succesul unei instituții este rolul cheie pe care îl ocupă asistenții medicali în arta îngrijirii pacientului. Urmează a fi stabilite prioritățile instituțiilor medicale municipale întru acordarea suportului necesar în cadrul parteneriatului de colaborare.

Dl Mihai Ciobanu, directorul SCM ”Sf. Arhanghel Mihail”, doctor în medicină, a exprimat gratitudine experților americani pentru ocazia de a desfășura masa rotundă în incinta spitalului și a mulțumit componenței delegației pentru interesul manifestat în vederea acordării suportului de dezvoltare a managementului de asistență medicală în cadrul stabilirii unui parteneriat de colaborare.

Serviciul relații publice al SCM ”Sf. Arhanghel Mihail”

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52