În țara noastră a demarat Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, care se va desfășura în perioada 23 ianuarie – 4 februarie 2023.

Sloganul Campaniei din acest an este „Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!” Cele două măsuri – testarea citologică și vaccinarea – pot preveni boala în totalitate.

Evenimentul include mai multe acțiuni de sensibilizare în rândurile pacientelor, organizate de personalul medical și administrativ al Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Cu regret, cancerul de col uterin rămâne să fie o problemă de sănătate publică majoră în R. Moldova, anual din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei. Cele mai multe femei afectate sunt tinere cu vârsta de 35-45 de ani.

În același timp, se atestă tendințe pozitive în depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin, care sunt tratate cu succes.

Totuși, cancerul de col uterin este o maladie care poate fi prevenită cu ușurință. Încurajăm toate femeile să meargă la medic, să facă testul Papanicolau și să se asigure că sunt sănătoase.

 

CategoryNoutăți

Telefon:        0(22)29-26-52